Pages

Subscribe:

Saturday, 19 November 2011

Belia dan dunia sosial

Dewasa kini, teknologi telah banyak membantu kita di dalam bidang komunikasi. Bermula dengan penciptaan mesin cetak oleh Johanes Gutenberg pada tahun 1440 yang kemudiannya diteruskan dengan pelbagai ciptaan canggih yang makin berkembang seperti mesin telegraph yang dapat menjangkau komunikasi jarak jauh dengan menggunakan kod yang dicipta oleh Samuel Morse pada tahun 1844. seterusnya manusia berjaya untuk berkomunikasi secara semasa (real-time) dengan terhasilnya telefon hasil ciptaan Alexender Graham Bell pada 1876. Pada tahun 1906 pula Guglielmo Marconi mencipta radio dan seterusnya Paul Nitkov mencipta televisyen dan sejak tahun 1935 televisyen adalah sumber yang terpenting dalam memberi maklumat kepada masyarakat.
Hasil daripada ciptaan tersebut maka terhasillah teknologi pada masa kini seperti telefon bimbit atau telefon pintar, komputer, internet dan pelbagai lagi alat komunikasi yang canggih. Pada masa kini, internet telah banyak membantu belia di dalam berkomunikasi seperti mencari maklumat seperti search engine yahoo, google, menyebarkan maklumat seperti 4shared, scribd serta yang paling peting sekali untuk jaringan sosial conthnya facebook, twitter, foursquare dan sebagainya. Facebook mempunyai statistik seramai 750,00 000, diikuti oleh Qzone seramai 481,000,000 dan twitter seramai 200,000,00 pada ogos 2011 dan hasil kajian oleh Pew Research Center’s Internet and American Life Project mendapati bahawa purata pengguna laman sosial Amerika Syarikat adalah bertujuan untuk mencari dan mengekalkan persahabatan dan ahli keluarga. Dengan adanya laman sosial seperti facebook, pengguna khususnya belia dapat mencari dan mengekalkan hubungan persahabatan walaupun mereka jarang berjumpaan tidak kira atas faktor jarak yang terlalu jauh ataupun masa luang yang terlalu sedikit kerana dihimpit oleh jadual kuliah, misalannya. Bagi skop komunikasi berkumpulan atau skala yang lebih besar, laman sosial seperti facebook juga mempunyai kemudahan seperti halaman “group” yang membolehkan mereka berkongsi maklumat secara berkumpul seperti mengetahui maklumat semasa artis kegemaran seperti LMFAO, keluaran gadjet terbaru seperti Apple dan Blackberry dan sebagainya yang digemari oleh belia. 
Peminat LMFAO seramai lebih 7 juta peminat
Sumber: http://www.facebook.com/lmfao?ref=ts
Belia juga menggunakan laman sosial sebagai sebuah medium perbincangan sebagai jalan alternatif daripada membuat perbincangan secara bersemuka, seperti kemudahan chat berkumpulan yang membolehkan setiap ahli kumpulan berbincang sama seperti sebuah perbincangan bersemuka tetapi belia hanya perlu berada di depan laptop atau pc dan berada dimana-mana sahaja serta mendapat respon semasa (realtime)  ketika waktu perbincangan.
Belia pada hari ini juga lebih cenderung untuk menggunakan telefon bimbit atau telefon pintar dan internet untuk bersosial seperti mencari pasangan kekasih dan bercinta. Telefon pintar Blackberry sangat digemari oleh belia dan jualan telefon tersebut makin meningkat kerana ia menyediakan aplikasi Blackberry messenger yang membolehkan belia untuk berhubung tanpa sebarang caj diantara pengguna Blackberry. Bagi laman sosial pula Badoo adalah portal kepada pengguna untuk mencari pasangan. Badoo secara khususnya adalah laman sosial yang menghubungkan pengguna yang mencari pasangan, laman sosial ini bertapak di United Kingdom dan mempunyai ahli 122,000,00 serta menduduki tangga ke tujuh dalam statistik pengguna laman sosial teramai untuk ogos 2011.
Carta terkini statistik laman sosial
Sumber: http://www.socialnomic.net/2011/08/16/social-network-users-statistics/
Blog juga semakin mendapat tempat di hati belia kerana pada hari ini belia semakin memilih dalam mencari maklumat dan lebih pandai menilai maklumat. Belia tidak mudah percaya kepada maklumat yang disebarkan oleh media-media mainstream seperti televisyen, radio dan surat khabar. Maklumat yang diberikan oleh media mainstream selalunya telah memalui proses “filter” oleh gatekeeper seperti editor supaya maklumat yang disampaikan tidak terlalu eksplisit hingga menimbulkan perasaan tidak puas hati dan menyinggung perasaan mana-mana individu. Oleh itu belia mula beralih angin ke media alterbatif seperti blog kerana maklumat yang disampaikan oleh penulis blog lebih menepati citarasa belia yang mahukan maklumat yang lebih terperinci, sensasi dan semasa. Walaubagaimanapun tidak semua maklumat yang disampaikan oleh blog adalah telus dan benar kerana tiada sekatan oleh mana-mana pihak ketika penulisan blog dihasilkan. Akibatnya, hasil tulisan dari blog tersebut boleh mengakibatkan salah faham antara pembaca blog dan fitnah. Di Malaysia, antara blog-blog yang mendapat sambutan hangat oleh golongan belia adalah blog yang bertemakan hiburan dan trivia dan diikuti dengan blog yang bertemakan politik. Berikut adalah lima daripada dua puluh blog terbaik di Malaysia, senarai yang disediakan adalah berdasarkan bilangan pelawat dan bukannya berdasarkan popularity blog tersebut..pertama ialah beautifulnara, diikuti ohbulan dan blogserius, ketiga-tiga blog ini adalah blog yang bertemakan hiburan dan trivia. Keempat ialah blog papagomo dan milosuam ditangga kelima yang bertemakan politik dalam negara.


Tuesday, 15 November 2011

BELIA JUTAWAN: Jana Ekonomi Secara Online

Netpreneur: Irfan Khairi
Sumber: Google Images
              Irfan Khairi, jutawan internet yang memulakan perniagaan internet pada tahun 2000 ketika beliau bekerja sepenuh masa. Apabila pendapatan perniagaan internet beliau melebihi pendapatan pekerjaan sepenuh masa,beliau membuat keputusan untuk berhenti kerja sepenuh masa. Kisah lanjut dan tips perniagaan internet beliau boleh didapati disini.
    Perkembangan teknologi pada masa kini jelas sangat membantu golongan belia di dalam menjana pendapatan samada secara separuh masa atau sepenuh masa. Pelbagai jenis perniagaan dalam talian yang dijalankan misalnya perniagaan kenderaan, hartanah, barangan elektronik, keperluan rumah dan barang-barang peribadi dan sebagainya.
    Perniagaan internet membolehkan usahawan melakukan promosi perniagaan kepada beribu orang tanpa kos yang mahal berbanding akhbar, tv, radio, majalah dan sebagainya. Hal ini dapat menjimatkan kos atau melibatkan modal yang rendah dan menjimatkan masa malah dapat menjana pendapatan yang lumayan.
    Perniagaan internet juga membolehkan usahawan memberi seberapa banyak maklumat dalam pelbagai format kepada pelanggan sedia ada atau bakal pelanggan seperti gambar, teks, video, audio dan animasi berbanding dengan media cetak, pada kos yang rendah. Terdapat juga pelbagai medium percuma seperti Facebook,Twitter, Blog, Vlog, Youtube dan sebagainya.
    Selain itu, perniagaan internet yang kecil boleh bersaing dengan perniagaan besar yang dijalankan secara offline. Kini keduanya bersaing pada tahap yang sama.Perniagaan online dimiliki oleh individu atau pihak persendirian boleh bersaing dengan syarikat yang memiliki berpuluh atau beratus pekerja. Tambahan lagi, perniagaan internet membolehkan usahawan mendapat sasaran atau pelanggan yang paling tepat oleh kerana di dalam dunia siber terdapat komuniti-komuniti yang datang dari pelbagai industri. Faedah lain yang dapat diperoleh adalah usahawan mendapat sasaran pasaran yang mengambil perhatian, kerana mereka sendiri yang memilih untuk membaca, melihat dan mendapatkan maklumat daripada peniagaan dalam talian.
      Mudah.my adalah contoh laman web yang menjadi tempat dimana anda mampu membeli, menjual dan mencari hampir apa sahaja yang anda perlukan. Perniagaan internet bukan sahaja dapat menjimatkan masa, kos dan tenaga, malah perniagaan internet yang dijalankan boleh dikendalikan 24 jam setiap hari. Selain itu, pasaran di dalam internet adalah sangat luas dimana pelanggan terdiri daripada masyarakat dari pelbagai tempat; tidak semestinya di dalam negara sahaja. Usahawan boleh mendapat pelanggan dari serata dunia pada kos yang terlalu rendah.Oleh yang demikian, pasaran yang luas ini dapat menjana pendapatan yang tinggi disamping mengembangkan lagi perniagaan ke peringkat global.

Sumber: Google Images
    Selain itu, perkara menarik lain adalah perniagaan internet adalah fleksibel, dimana ia boleh dijalankan dimana sahaja pada bila-bila masa, asalkan terdapat rangkaian internet. Malah perkembangan teknologi pada masa kini memudahkan dan mempercepatkan pengurusan perniagaan melalui kewujudan smartphone, tablet dan pelbagai gajet lain.     
   Akhir sekali, perniagaan internet boleh dijalankan dari rumah bersama keluarga tercinta!Selain daripada menumpukan perhatian kepada perniagaan, usahawan juga dapat berada dekat dengan keluarga pada bila-bila masa.


TIPS! Perniagaan Internet tanpa modal.

Sekiranya anda mempunyai masalah “Tiada modal”,  menjalankan perniagaan berbentuk affiliate atau perniagaan internet tanpa modal dapat membantu anda. Berikut adalah beberapa laman web yang menawarkan kaedah perniagaan ini.