Pages

Subscribe:

Saturday, 19 November 2011

Belia dan dunia sosial

Dewasa kini, teknologi telah banyak membantu kita di dalam bidang komunikasi. Bermula dengan penciptaan mesin cetak oleh Johanes Gutenberg pada tahun 1440 yang kemudiannya diteruskan dengan pelbagai ciptaan canggih yang makin berkembang seperti mesin telegraph yang dapat menjangkau komunikasi jarak jauh dengan menggunakan kod yang dicipta oleh Samuel Morse pada tahun 1844. seterusnya manusia berjaya untuk berkomunikasi secara semasa (real-time) dengan terhasilnya telefon hasil ciptaan Alexender Graham Bell pada 1876. Pada tahun 1906 pula Guglielmo Marconi mencipta radio dan seterusnya Paul Nitkov mencipta televisyen dan sejak tahun 1935 televisyen adalah sumber yang terpenting dalam memberi maklumat kepada masyarakat.
Hasil daripada ciptaan tersebut maka terhasillah teknologi pada masa kini seperti telefon bimbit atau telefon pintar, komputer, internet dan pelbagai lagi alat komunikasi yang canggih. Pada masa kini, internet telah banyak membantu belia di dalam berkomunikasi seperti mencari maklumat seperti search engine yahoo, google, menyebarkan maklumat seperti 4shared, scribd serta yang paling peting sekali untuk jaringan sosial conthnya facebook, twitter, foursquare dan sebagainya. Facebook mempunyai statistik seramai 750,00 000, diikuti oleh Qzone seramai 481,000,000 dan twitter seramai 200,000,00 pada ogos 2011 dan hasil kajian oleh Pew Research Center’s Internet and American Life Project mendapati bahawa purata pengguna laman sosial Amerika Syarikat adalah bertujuan untuk mencari dan mengekalkan persahabatan dan ahli keluarga. Dengan adanya laman sosial seperti facebook, pengguna khususnya belia dapat mencari dan mengekalkan hubungan persahabatan walaupun mereka jarang berjumpaan tidak kira atas faktor jarak yang terlalu jauh ataupun masa luang yang terlalu sedikit kerana dihimpit oleh jadual kuliah, misalannya. Bagi skop komunikasi berkumpulan atau skala yang lebih besar, laman sosial seperti facebook juga mempunyai kemudahan seperti halaman “group” yang membolehkan mereka berkongsi maklumat secara berkumpul seperti mengetahui maklumat semasa artis kegemaran seperti LMFAO, keluaran gadjet terbaru seperti Apple dan Blackberry dan sebagainya yang digemari oleh belia. 
Peminat LMFAO seramai lebih 7 juta peminat
Sumber: http://www.facebook.com/lmfao?ref=ts
Belia juga menggunakan laman sosial sebagai sebuah medium perbincangan sebagai jalan alternatif daripada membuat perbincangan secara bersemuka, seperti kemudahan chat berkumpulan yang membolehkan setiap ahli kumpulan berbincang sama seperti sebuah perbincangan bersemuka tetapi belia hanya perlu berada di depan laptop atau pc dan berada dimana-mana sahaja serta mendapat respon semasa (realtime)  ketika waktu perbincangan.
Belia pada hari ini juga lebih cenderung untuk menggunakan telefon bimbit atau telefon pintar dan internet untuk bersosial seperti mencari pasangan kekasih dan bercinta. Telefon pintar Blackberry sangat digemari oleh belia dan jualan telefon tersebut makin meningkat kerana ia menyediakan aplikasi Blackberry messenger yang membolehkan belia untuk berhubung tanpa sebarang caj diantara pengguna Blackberry. Bagi laman sosial pula Badoo adalah portal kepada pengguna untuk mencari pasangan. Badoo secara khususnya adalah laman sosial yang menghubungkan pengguna yang mencari pasangan, laman sosial ini bertapak di United Kingdom dan mempunyai ahli 122,000,00 serta menduduki tangga ke tujuh dalam statistik pengguna laman sosial teramai untuk ogos 2011.
Carta terkini statistik laman sosial
Sumber: http://www.socialnomic.net/2011/08/16/social-network-users-statistics/
Blog juga semakin mendapat tempat di hati belia kerana pada hari ini belia semakin memilih dalam mencari maklumat dan lebih pandai menilai maklumat. Belia tidak mudah percaya kepada maklumat yang disebarkan oleh media-media mainstream seperti televisyen, radio dan surat khabar. Maklumat yang diberikan oleh media mainstream selalunya telah memalui proses “filter” oleh gatekeeper seperti editor supaya maklumat yang disampaikan tidak terlalu eksplisit hingga menimbulkan perasaan tidak puas hati dan menyinggung perasaan mana-mana individu. Oleh itu belia mula beralih angin ke media alterbatif seperti blog kerana maklumat yang disampaikan oleh penulis blog lebih menepati citarasa belia yang mahukan maklumat yang lebih terperinci, sensasi dan semasa. Walaubagaimanapun tidak semua maklumat yang disampaikan oleh blog adalah telus dan benar kerana tiada sekatan oleh mana-mana pihak ketika penulisan blog dihasilkan. Akibatnya, hasil tulisan dari blog tersebut boleh mengakibatkan salah faham antara pembaca blog dan fitnah. Di Malaysia, antara blog-blog yang mendapat sambutan hangat oleh golongan belia adalah blog yang bertemakan hiburan dan trivia dan diikuti dengan blog yang bertemakan politik. Berikut adalah lima daripada dua puluh blog terbaik di Malaysia, senarai yang disediakan adalah berdasarkan bilangan pelawat dan bukannya berdasarkan popularity blog tersebut..pertama ialah beautifulnara, diikuti ohbulan dan blogserius, ketiga-tiga blog ini adalah blog yang bertemakan hiburan dan trivia. Keempat ialah blog papagomo dan milosuam ditangga kelima yang bertemakan politik dalam negara.


No comments:

Post a Comment